RSS Feed     Twitter     Facebook

Formalności przy zatrudnieniu w Irlandii

Rozmiar czcionki:
Formalności przy zatrudnieniu w Irlandii

Irlandia to kraj, który zachęca pięknym różnorakim krajobrazem, piwem, zamkami, muzyką, ale również i dobrymi zarobkami. Irlandia jest to jedno z pierwszych państw UE, które dla obywateli nowych państw członkowskich w pełni otworzyły swój rynek pracy. Oznacza to w praktyce, iż zniesienie obowiązku uzyskania pozwoleń na pracę, daje więcej możliwości. Jednak zanim podejmiemy decyzje o wyjeździe powinniśmy zorientować się jakie powinniśmy spełnić formalności, aby uniknąć niespodzianek.

Jeśli w Irlandii nasz pobyt w celach zarobkowych jest bardzo krótki to nie jest wymagany meldunek, czyli pozwolenie na pobyt. Natomiast przy pobycie przekraczającym 3 miesiące trzeba złożyć w Biurze ds. Imigracji lub na policji wniosek o zezwolenie na pobyt. Przy rejestracji wymagane dokumenty to: ważny dowód tożsamości lub paszport, 3 fotografie, świadectwo ślubu, zaświadczenie od pracodawcy lub potwierdzenie z izby handlowej w przypadku samozatrudnienia oraz dokumenty dotyczące wyników finansowych firmy. Irlandia z dniem 1 maja 2004 r. zniosła ograniczenia w dostępie do swojego rynku pracy dla obywateli polskich. Dlatego też, jadąc do Irlandii nie jest nam potrzebne pozwolenie na pracę. Jednak pamiętać należy, że każda osoba legalnie zatrudniona musi posiadać tzw. Numer PPS to irlandzki odpowiednik polskiego numeru PESEL. Posiadanie numeru PPS jest konieczne do rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej, korzystania ze świadczeń socjalnych oraz do podjęcia legalnej pracy. Numer PPS jest niezwykle potrzebny i zamieszczany na wszystkich dokumentach i korespondencji z/do irlandzkiego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oraz Urzędu Skarbowego, a także w banku do otwarcia konta.

Jak otrzymać numer PPS?

Należy udać się do najbliższego oddziału Lokalnego lub głównego Oddziału Biura Spraw Socjalnych. W placówce należy wypełnić formularz REG-1 i wykazać dowód osobisty lub paszport. Numer PPS zostanie przesłany nam pocztą. Formalności są bardzo proste w przypadku samozatrudnienia czyli jednoosobowej działalności gospodarczej. Należy zarejestrować nazwę firmy w CRO. Opłata wynosi 40 euro osobiści lub 20 euro drogą elektroniczną. Aby dokonać rejestracji trzeba wypełnić formularz RBN1. Następnie należy zarejestrować firmę wypełniając druk STR lub TR1 w Urzędzie Skarbowym. W PIT-cie rocznym następuje rozliczenie działalności gospodarczej, a sama procedura dotycząca zakładania jednoosobowej działalności jest bardzo prosta. Za ewentualne długi firmy przedsiębiorca odpowiada całym swoim prywatnym majątkiem, a podatek płaci się według ustalonych stawek dla podatków od dochodów osobistych.

Be the first to like.

Skomentuj artykuł

Musisz być zalogowany aby komentować.